12 Mei 2014

Resepi Nasi Ayam - mudah & senang


Salam.... hari ni special sikit la sbb Hubby request nak makan nasi ayam katanya.. lama dah bini dia ni gantung sudip senduk sume... mana tak nya kan... asyik jd org nomad jer..pindah randah sana sini (alasan)...hahah...



Ok la... ni resepi yg Ieda nak kongsi ngan korg... MUDAH+CEPAT=SEDAP




BAHAN SUP

1 ekor ayam potong 4

Rempah tumis 4 beradik  (ala.... bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga & cengkih)



(bahan tumbuk)

4 biji bawang putih

2 biji bawang merah

2 inci halia

daun sup

daun bawang 

SUP tak payah tumis :  masukkan rempah tumis & bahan tumbuk tadi.. dalam 1 periuk air ... bila dah mendidih baru masuk ayam & kecilkan api....ayam hampir empuk masukkan garam secukup rasa, kacau & tutup api....

keluarkan ayam dan toskan ayam.. sup tu bahagikan separuh untuk masak nasi.. dan selebihnya untuk dimakan dengan  nasi ayam.. campakkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan:-p





BAHAN NASI

3 pot beras

(basuh beras bersih-bersih dan toskan)

3 sudu majerin

Masak Nasi : Sukat air rebusan td sama macam korang masak nasi...petua mak Ieda : Ukur kedalaman beras guna jari telunjuk & ukur air sama level ngan kedalaman beras (ukur dari atas beras) bila nasi dah masak.... masukkan majerin tadi & gaul rata (ini uk serlah kan warna & harumkan lagi nasi ayam korg tu..)



AYAM

Bahan perap

sos tiram

madu

3-4 titik minyak bijan

Lepas perap/lumur.. panaskan minyak.. dan goreng ayam.. tak payah lama sgt.. sebab ayam dah masak.. sampai kulit tukar colour keemasan je terus angkat.. & potong ler ayam ikut suka korg



KUAH LADA

(hehhe....Ieda pakai SOS THAI LIFE jer... tp tambah sikit bahan kat bawah ni)

4-5 lada hidup (merah)

4 biji bawang putih

1/2 sudu kecil cuka / Apple cider



blend kesemua bahan.. & sedia utk di makan... ngap2 .nomnomnom...



sedia terHIDANG untuk dijamah oleh org TERSAYANG.... hubby ler tu kan...

selamat mencuba..







Tiada ulasan:

Wordless Wednesday