Salam.... hari ni special sikit la sbb Hubby request nak
makan nasi ayam katanya.. lama dah bini dia ni gantung sudip senduk sume...
mana tak nya kan... asyik jd org nomad jer..pindah randah sana sini
(alasan)...hahah...
Ok la... ni resepi yg Ieda nak kongsi ngan korg... MUDAH+CEPAT=SEDAP
BAHAN SUP
1 ekor ayam potong 4
Rempah tumis 4 beradik (ala.... bunga lawang, kulit kayu manis, buah
pelaga & cengkih)
(bahan tumbuk)
4 biji bawang putih
2 biji bawang merah
2 inci halia
daun sup
daun bawang
SUP tak payah tumis : masukkan rempah
tumis & bahan tumbuk tadi.. dalam
1 periuk air ... bila dah mendidih baru masuk ayam &
kecilkan api....ayam hampir empuk masukkan garam
secukup rasa, kacau & tutup api....
keluarkan ayam dan toskan ayam.. sup tu bahagikan separuh untuk masak
nasi.. dan selebihnya untuk dimakan dengan nasi ayam.. campakkan daun
sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan:-p
BAHAN NASI
3 pot beras
(basuh beras
bersih-bersih dan toskan)
3 sudu majerin
Masak Nasi : Sukat air rebusan td sama macam korang
masak nasi...petua mak Ieda : Ukur
kedalaman beras guna jari telunjuk & ukur air sama level ngan kedalaman
beras (ukur dari atas beras) bila nasi dah masak.... masukkan majerin tadi & gaul rata (ini uk serlah kan
warna & harumkan lagi nasi ayam korg tu..)
AYAM
Bahan perap
sos tiram
madu
3-4 titik minyak bijan
Lepas perap/lumur.. panaskan minyak.. dan goreng ayam.. tak payah lama sgt..
sebab ayam dah masak.. sampai kulit tukar colour keemasan je terus angkat.. &
potong ler ayam ikut suka korg
KUAH LADA
(hehhe....Ieda pakai SOS THAI LIFE
jer... tp tambah sikit bahan kat bawah ni)
4-5 lada hidup (merah)
4 biji bawang putih
1/2 sudu kecil cuka / Apple cider
blend kesemua bahan.. & sedia utk di makan... ngap2 .nomnomnom...
sedia terHIDANG untuk dijamah oleh org TERSAYANG.... hubby ler tu kan...
selamat
mencuba..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan