Morning!!!!
tetiba hari ni terasa rajin plak nak post resepi Ieda yg x seberapa ni.... FYI.. Hubby mmg suka mkn ala2 western.. soo.... gigihla Ieda gOOgle cara nak masak Lasagna ni... RESEPI ????? cer tengok kat bwh ni....
tetiba hari ni terasa rajin plak nak post resepi Ieda yg x seberapa ni.... FYI.. Hubby mmg suka mkn ala2 western.. soo.... gigihla Ieda gOOgle cara nak masak Lasagna ni... RESEPI ????? cer tengok kat bwh ni....
**kulit lasagna rendam dalam air biasa siap2.... sbb dia ambik masa juga nak lembut..... kalau x nnt korg mkn crispy lasagna plak...
Bahan2 Sos Merah :
1. Daging burger - 1 pek (Ieda guna ni sbb murah & senang, kalau korang nak guna daging kisar lagi bagus)
2. Sos PREGO - 1 botol
3. Tomato - 4 biji
4. Cili Padi - 5 batang (utk yg suka pedas...hot2)
5. Cendawan butang - 1 tin
6. Oregano - 1 cubit
** campur semua bahan mula dari sos, daging, tomato, cendawan & cili sampai daging masak & tambah oregano utk bangkitkan bau....
Bahan2 Sos Putih
1. Keju Cheddar - suku blok
2. Susu segar - 1 botol
3. Mentega - 1 sudu
4. Tepung gandum - 2 sudu
5. Keju mozarella - 3-4 keping (x letak pun x pe)
** campur semua bahan mula dengan mentega dengan tepung gandum (medium pemekat),kacau berterusan dengan api sederhana.... elakkan tepung berketul... tambah susu segar & di akhiri dengan keju cheddar.
bila dah siap... korang layerkan aja bahan yang dah masak td bermula dengan kulit lasagna, bahan merah, sos putih (tambah blackpepper ckt), kepingan keju mozarella, kulit lasagna, bahan merah & seterusnya..... sampai penuh bekas korang (pastikan atas skali adalah sos putih)
![]() |
gambar atas tu 1st trial... sbb tue x cantik.... hahaha....telupa nak tutup masa masak.... |
![]() |
haaaa.... yg ni pembakaran kali ke 2.... cer tgk cheese kat ats tue... mmg menggoda nafsu mkn ok.... |
TIPS MEMBAKAR
* letak aluminium foil masa 30minit pertama pembakaran dgn suhu 180 darjah celcius....
* buka aluminium foil & sambung bakar 10minit utk dapatkan kerak2 ckt kat cheese tue... tp kalau nak melty mcm dlm gambar ni biar jer bertutup... hahha
SELAMAT MENCUBA ヅ
Tiada ulasan:
Catat Ulasan